5 schrijf leermomentjes

Zaterdag is schrijf dag! In plaats van een schrijf-update, vond ik het wel eens tijd om een aantal schrijf leermomentjes op een rij te zetten. Schrijven is namelijk een hobby waar je het meeste van leert wanneer je het simpelweg veel doet. Na mijn zes jaar lange oefening kan ik dus zeker een aantal dingen noemen die ik geleerd heb. 

1. Veel lezen is veel leren. 

Ik heb oprecht zoveel geleerd van andere boeken. De manier waarop de het boek op- en afbouwen, omschrijvingen en karakters. Het geeft me de mogelijkheid te reflecteren op mijn eigen werk. Het enige probleem dat ik hierbij nog tegen kom is vergelijken. Ik ga vergelijken met mijn werk en het werk van de schrijvers. Daar moet ik mee stoppen en ook dat weet ik nu. Er is namelijk een verschil tussen dingen oppikken en je eigen verhaal vergelijken. 

2. Plannen verschilt per persoon.

Als je mijn gehele browser geschiedenis van vier jaar terug gaat bekijken dan zie je lijsten vol met zoekresultaten op: Hoe plan je een verhaal? Want ik wist niet hoe het werkte. Na verschillende verhalen en verschillende tactieken snap ik dat iedereen dit anders doet. En ik heb mijn perfecte manier gewoon nog niet gevonden. Ik heb tot nu toe bijna elke keer anders gewerkt puur omdat ik te enthousiast ben om niet METEEN te beginnen. Dus, plannen zit er nog niet zo in bij mij. Dat moet ik echt nog leren. 

3. En, toen, maar, omdat...

Het afgelopen jaar ben ik steeds meer bezig met zinsverbanden. Ik doe heel erg mijn best om de zinnen op een nieuwe manier te verbinden. Ook om te beseffen dat sommige beschrijvingen geen dubbele uitleg nodig hebben. Zo zat er in mijn verhaal de volgende zin: "Haar huid was gerimpeld en de donkere vlekken onder haar ogen verraadde de slapeloze nachten die ze met veel moeite had overleefd." 
 Na advies van mijn project begeleider weet ik dat die tweede uitleg niet nodig was. Iedereen weet hoe zwaar slapeloze nachten zijn, dus 'die ze met veel moeite had overleefd' kan gemakkelijk weg blijven. 

4. Schrijf overal, schrijf nergens.

Ik heb zo enorm vaak gehad dat dingen mij zijn ontschoten. Ideeën die goud hadden kunnen zijn voor mijn verhaal. Ze komen dan wel terug alleen nooit meer zoals ik ze had bedacht. Het maakt niet uit waar je het op schrijft maar schrijf gewoon ergens. Alles is belangrijk. Dat heb ik echt geleerd. 

5. "Ik kom morgen langs", zei ze. 

Ik maakte altijd fouten bij het schrijven van zulke zinnen. Uitspraken bleken moeilijker uit te schrijven dan ik ooit dacht. Afgelopen jaar liet ik mijn verhaal proeflezen door Nienke van @nienkeslifestyle. Zij heeft me hierbij geholpen en sindsdien probeer ik er goed op te letten. Af en toe gaat het nog automatisch verkeerd maar ik begrijp nu hoe het in elkaar zit. 

 

Natuurlijk heb ik nog veel meer geleerd tijdens het schrijven echter zijn dit de grootste en belangrijkste dingen. Het zijn dingen die mij nog dagelijks helpen tijdens het schrijven. Ik sta altijd open voor tips en hoor dan ook graag wat jullie geleerd hebben tijdens het schrijven, laat het me weten via de onderstaande links.

FANCY MORE?:

FOLLOW MY BLOG WITH BLOGLOVIN

TWITTER    FACEBOOK   WATTPAD