Schrijvers notebooks

Mensen die mij persoonlijk kennen weten dat ik continu een notitieboekje met me mee draag. Er word me ook heel vaak gevraagd of ik het wil laten lezen, waar ik spontaan 'nee' tegen schreeuw. Niet dat mensen mijn ideeën niet mogen lezen maar de dingen die in mijn notitieboekjes staan zijn negen van de tien keer onzin. Het is puur om op te kunnen schrijven waar ik aan denk op onverwachtse momentjes. Wel heb ik al heel vaak gemerkt dat het mij helpt als schrijver, en vandaag wil ik jullie vertellen waarom ook jij zo'n boekje bij zou moeten houden! 

 

'Dat is een leuk idee!' tijdens het wandelen met de hond. 

Het gebeurd mij zo ontiegelijk vaak dat ik ergens loop, zwem, kruip of ren en plotseling een idee krijg dat de wereld over zou kunnen nemen. Of de uitwerking ook echt goed word dat is mij nog een vraag, maar ik moet het ergens op kunnen schrijven. Als ik dat niet kan dan ben ik het over een uur al kwijt. Dat wil je als schrijver nooit hebben. Waarom niet? Omdat er heel veel momenten komen waarop je die ideeën nodig hebt om niet in een writers block te komen. Dus wanneer je met de hond aan het wandelen bent, en je krijgt zo'n briljant idee, dan is het hoogstwaarschijnlijk het geval dat je dus geen notitieboekje bij hebt. Je kunt dan twee dingen doen, een mini boekje bij je hebben om het tijdelijk in op te schrijven, of naar huis rennen en het heel netjes uit typen met een kans dat het idee al foetsie is. 

De Hema was hier mijn grote held. Nouja eigenlijk een vriendin van mij. Voor mijn verjaardag kreeg ik namelijk een pakje van drie notitieboekjes die zo groot zijn als mijn handpalm. Klinkt heel onhandig maar het is super fijn! Hij past namelijk in mijn jaszak en ik kan hem daarom overal mee naartoe nemen. Zelfs al loop ik met de hond dan kan ik hem even zijn eigen plasje laten doen zodat ik dat briljante idee op kan schrijven. 

 

Mijn echte schrijvers boekje.

Het mini boekje is niet mijn daadwerkelijke schrijvers boekje. Dat is slechts voor de spontane ideeën. Die ik vervolgens ook nog uit schrijf in het wat serieuzere notitieboekje. Ik heb namelijk een zwart hardcover boekje beplakt met stickers om alles in uit te werken. Hier staan complete hoofdstukken, scene's en planningen in die ik wil gebruiken voor toekomstige of huidige verhalen. Tot nu toe heb ik er drie gehad en bevallen ze me allemaal prima. Ik heb dagen waar ik gewoon compleet vast zit en dan mijn oude notitieboekje terug pak voor een idee of woordkeuze. 

Maar wat moet er nou in zo'n notitieboekje? Heel veel, en nog meer. Alles wat er in je op komt. Er zitten totaal geen regels vast aan een schrijvers notitieboekje, want dat is het hele punt. Wel zoek ik soms op Pinterest naar 'bullet journal' inspiratie of gewoon letterlijk 'writers notebooks'. Dus mocht je wat inspiratie nodig hebben, hieronder een lijstje van dingen die ik in mijn boekje heb staan. 

- Woordkeuzes. (Ik ga hier voor bijvoorbeeld het kenmerk 'lachen' verschillende beschrijvingen opschrijven).
- Karakter ideeën. (Kenmerken, karaktertrekjes, uiterlijk).
- Naam inspiraties (soms moet ik gewoon één naam hebben, maar kom ik er niet op.)
- Woordwebben. (Klinkt kinderachtig maar is erg gunstig om dingen te brainstormen).
- Plek beschrijvingen. (Als ik ergens ben dan beschrijf ik hoe het eruit ziet met de kleinste details). 
- Random prompts voor ooit als ik niets weet te schrijven. 

En nog veel meer dingen die spontaan in me opkomen. Eerlijk gezegd is het bijna niet bij te houden. Maar! Het helpt mij wel enorm erg. Ik kan je 110% garantie geven op minder writers blocks dan wanneer je nooit iets in een notitieboekje opschrijft. 

 

Wat tips van iemand met zero ervaring.

Ja lekker motiverend klinkt dat he? Mijn tip is in het algemeen waar deze hele blogpost al over gaat. Koop zo'n mini boekje en neem hem mee overal waar je heen gaat. Schrijf gewoon op wat er ook in je gedachten komt. Het maakt uiteindelijk toch niet uit. Waarom denk je dat ik het nooit aan iemand laat lezen? Er is niet zoveel te lezen. Het meeste is pure onzin, maar op het moment dat ik het schreef was het gewoon top. Ooit ga je beseffen waarom je dat hebt opgeschreven, en waar het goed voor was. Dus, wat doe je vanmiddag? Nadat je deze blogpost hebt gelezen? Ja? Snap je me? Ik hoop het wel want het word je redder! 

 

 

 

FANCY MORE?:

FOLLOW MY BLOG WITH BLOGLOVIN

TWITTER    FACEBOOK   WATTPAD