Ways to live forever // Sally Nicholls

My name is Sam. I am eleven years old. I collect stories and fantastic facts. By the time you read this, I will probably be dead. Sam loves facts. He wants to know about UFOs and horror movies and airships and ghosts and scientists, and how it feels to kiss a girl. And because he has leukaemia he wants to know the facts about dying. Sam needs answers to the questions nobody will answer.

Titel: Ways to live forever

Auteur: Sally Nicholls

Bladzijden: 215

Jaar van uitgave: 2008

Uitgeverij: Marion Lloyd books

Sterren: * * *

 

Het verhaal: 

Ways to live forever verraste mij al vanaf pagina één. Ik wist namelijk weinig over het verhaal en op de eerste bladzijde werd iets duidelijk waar ik niet op voorbereid was. Sam (de hoofdpersoon) is terminaal ziek. Nu heb ik niet zulke goede herinneringen met boeken waarin kinderen ziek zijn. Ik eindig namelijk altijd in tranen! Sam en zijn beste vriend Felix maken een lijst met dingen die hij nog wilt doen voordat hij dood gaat. Een soort bucket-list maar dan iets unieker. Sam wilt dingen doen als de wereld vanuit de ruimte zien. Dingen die feitelijk bijna onmogelijk zijn maar hij mogelijk gaat maken. De unieke dingen die hij wilt doen maken dit boek enorm bijzonder. 

Het is een kort boekje, 215 pagina's daar ben je zo doorheen. Het heeft me dan ook maar drie dagen gekost die boek uit te lezen en wonder boven wonder heb ik niet gehuild. Hoe bijzonder het verhaal ook was, ik had er geen persoonlijke band mee. Ik denk dat we Sam net niet goed genoeg kende om echt te voelen wat ik normaal voel bij zulke boeken. Dat maakte het boek gelukkig niet minder. Ik vond elke pagina interessanter dan de vorige. 

 

De extra's die het een stukje bijzonder maakte:

Het boek komt niet alleen met lappen tekst en een nieuw hoofdstukje op zijn tijd. Er zaten lijstjes die Sam gemaakt heeft in en tekeningen van zijn familie. Deze plaatjes ondersteunde het boek enorm. Ook zaten er spontane pagina's tussen waarin de levensvragen stelde aan zichzelf zichtbaar waren. Zo bijvoorbeeld de vraag: "Why does god make people sick?". Elke keer als er zo'n vraag verscheen ging ik er even over nadenken. Stiekem probeerde ik zelf antwoorden te geven maar de helft van de tijd was dat niet mogelijk. 

Hieronder zie je een voorbeeld van een pagina waarop dit gedaan werd: 

Het boek lijkt in eerste oogopslag voor een jongere doelgroep te zijn. Met de tekeningetjes en notities. Toch is dat niet zo. Er zit een soort onderliggende toon in het boek waar jongvolwassenen eens aan moeten denken. Ik zou dit boek aanraden bij mensen die graag lezen en leren tegelijk. Ik heb oprecht enorm veel geleerd van dit boek en dan niet alleen over de ziekte. Het is een gemakkelijk leesbaar boek. Ondanks dat het heftige onderwerpen bespreekt doet Nicholls het niet op een schokkende wijze. 

Ways to live forever kan je HIER bestellen. 

 

Liefs,

Sam.